Wykonanie
Dzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz
pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem
białego wina i
krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością
cytryny, która idealnie pasuje do
krewetek. Dodatkowo
banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna.

Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Składniki:150-200 g
ryżu arboriook. 1 l
bulionu warzywnego20
krewetek (bez pancerzyków)150 ml białego
wytrawnego wina2 łyżki
oliwypieprz,
sól1/2
cytrynykilka łyżek
sera gorgonzola (można zamiast niego dodać odrobinę
masła)Wykonanie:W głębokim rondlu rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
ryż i chwilę podsmażamy. Ja użyłam
brązowego ryżu arborio, stąd też jego ciemniejszy kolor na zdjęciu. Wymaga on dużo więcej czasu gotowania niż zwykły, jak również więcej
bulionu.Do
ryżu dodajemy
wino, gotujemy na średnim ogniu, aż się zredukuje. Następnie dodajemy
bulion (musi być gorący!), w małych ilościach, gotujemy aż się wchłonie i dodajemy kolejną porcję, aż
ryż zmięknie.Pod koniec dodajemy
krewetki, kilka minut gotujemy, aż będą różowe.Na koniec dodajemy odrobinę
sera gorgonzola, dokładnie mieszamy, aż się roztopi. Doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy
sokiem z cytryny.Smacznego!