ßßß
Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Składniki:150-200 g ryżu arboriook. 1 l bulionu warzywnego20 krewetek (bez pancerzyków)150 ml białego wytrawnego wina2 łyżki oliwypieprz, sól1/2 cytrynykilka łyżek sera gorgonzola (można zamiast niego dodać odrobinę masła)Wykonanie:W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i chwilę podsmażamy. Ja użyłam brązowego ryżu arborio, stąd też jego ciemniejszy kolor na zdjęciu. Wymaga on dużo więcej czasu gotowania niż zwykły, jak również więcej bulionu.Do ryżu dodajemy wino, gotujemy na średnim ogniu, aż się zredukuje. Następnie dodajemy bulion (musi być gorący!), w małych ilościach, gotujemy aż się wchłonie i dodajemy kolejną porcję, aż ryż zmięknie.Pod koniec dodajemy krewetki, kilka minut gotujemy, aż będą różowe.Na koniec dodajemy odrobinę sera gorgonzola, dokładnie mieszamy, aż się roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.Smacznego!