Wykonanie
Karnawał to czas, kiedy najbardziej sprawdzają się dania na jeden kęs. Takie właśnie są pralinki ziemniaczane. Bardzo prosty przepis sprzyja ich przygotowaniu, a możliwość modyfikacji przepisu pozwala się nim cieszyć za każdym razem inaczej. Moje akurat są bez nadzienia, natomiast w cieście znajdziecie dojrzały
ser bursztyn i świeżą zieloną
pietruszkę. Ale możecie z powodzeniem wykorzystać ulubione
zioła, nadziać pralinki
mięsem mielonym,
łososiem lub pieczonymi warzywami, albo topiącym się
serem żółtym. W każdej wersji sprawdzają się idealnie.1 kg
ziemniaków2
jajka2 łyżki
wody1 kubek
startego sera bursztyn (lub innego
sera dojrzałego)1 pęczek
natki pietruszkisólkolorowy pieprz-
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy dokładnie i studzimy.- Do wystudzonych
ziemniaków dodajemy
ser, jedno
jajko, posiekaną
natkę pietruszki wraz z mielonym
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy kulki. Obtaczamy w
jajku,
bułce tartej, a następnie smażymy na brązowy kolor w rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Smacznego :)

