Wykonanie
Jest bogata, aromatyczna i sycąca. Idealnie nadaje się na jesienne wieczory i słoty. Lubię ją za jej smak, za powolny sposób przygotowania - odprężający, hipnotyzujący ze względu na ciągłe mieszanie. Delikatny smak
białego wina, podbijany
aromatycznymi serami, które można zmieniać w zależności od nastroju. No i te grzanki z
chleba na zakwasie przypominające pieczony przez babcię
chleb z patelni. Pychota. Do tego przepisu użyłam mojego ukochanego wędzonego
oscypka. Nadał zupie niesamowity charakter.2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej700 ml
bulionu drobiowego500 ml półwytrawnego
białego wina150 g
oscypka wędzonego200 g ementalera
gałka muszkatołowakilka kromek
chleba na zakwasie- Zaczynamy od zasmażki. Go garnka wkładamy dwie łyżki
masła, a gdy się roztopią dwie łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie powstała żadna grudka. Przesmażamy
mąkę.- Następnie wlewamy ciepły
bulion, ale nie od razu. Powoli, cały czas mieszając. Należy być ostrożnym, bo powstałych grudek z zasmażki już się nie pozbędziemy.- Do rozpuszczonej zasmażki z
bulionem dolewamy
białe wino i odparowujemy
alkohol przez około 25 minut.-
Sery ścieramy na drobnej tarce. Garściami, powoli dokładamy do zupy. Pamiętając, że każdy dołożony
ser musi się najpierw rozpuścić, zanim dołożymy nową partię.- Kiedy rozpuścimy ostatnią partię
sera, próbujemy zupę i doprawiamy ją do smaku.- Kromki
chleba kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor.- Na talerz wykładamy zupę, dodajemy ciepłe grzanki i ścierami jest odrobinę
sera. Przyjemnie rozpuści się na grzankach pod wpływem ich temperatury.Smacznego:)
