ßßß Cookit - przepis na Dwa sposoby na wielkanocne jajka - z marynowanym łososiem lub maślanymi pieczarkami

Dwa sposoby na wielkanocne jajka - z marynowanym łososiem lub maślanymi pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Oczywiście jajka wielkanocne, to nie takie zwykłe jajka. Zawsze nas kusi, żeby coś dodać, coś przyozdobić, coś zmienić, zmielić, położyć. Dziś dwa sposoby na uatrakcyjnienie i uzupełnienie smaku wielkanocnych jaj. Zawsze podaję je na wielkanocnym stole. Pierwsze jajko serwowane jest z delikatnie duszonymi na maśle pieczarkami, w towarzystwie dymki i świeżo mielonego pieprzu. Drugie zaś zaprzyjaźnia się z marynowanym łososiem w koperku, marskiej soli i mocnym alkoholu. Zdecydowanie polecam obie wersje. Przygotowania z łososiem należy zacząć dzień wcześniej, gdyż potrzebuje on trochę czasu w lodówce.
Jajka ugotowane na twardo
majonez
200g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
300 g świeżego łososia
2 łyżki grubej morskiej soli
pęczek koperku
30 ml wódki 50 %
1 łyżka cukru brązowego
- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku. Studzimy i układamy na jajka z majonezem.
- W miseczce mieszamy sól, cukier, posiekany koperek i wódkę. Łososia dokładnie myjemy i wyciągamy z niego każdą ość. Kawałek kroimy na pół. Jedną połowę smarujemy marynatą i układamy na niej drugi kawałek ryby. Zawijamy (ale nie szczelnie) folią spożywczą. Układamy pod obciążoną deską i wstawiamy do lodówki na 12-16 godzin. Od czasu do czasu należy zlać sok, jaki powstanie podczas marynowania. Po tym czasie zdejmujemy całą marynatę (ale nie płuczemy). Kroimy na bardzo cienkie plasterki i układamy na jajkach z majonezem.
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/04/dwa-sposoby-na-wielkanocne-jajka-z.html