Wykonanie
Święta bez sernika to nie święta, a sernik nie ucierany w makutrze to już nie ten sam sernik. Pamiętam jak zawsze mój tata siadał w kuchni z makutrą i z mozołem ucierał
żółtka z
cukrem. Uwielbiałam jego sernik na zimo
waniliowo -
czekoladowy z
galaretką. Dziś już nikt nie ma czasu na makutrę, ale udało mi się choć odrobinę odtworzyć smak tego prawdziwego sernika. Zapraszam do spróbowania. W przygotowanie nie trzeba włożyć wiele pracy, ale za to efekt jest wyjątkowy.1 kg
sera białego półtłustego400 g
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru waniliwego5 łyżek
cukru białego3 łyżki
cukru brązowego2
pomarańcze2 łyżki
żelatyny spożywczej- Do miksera wkładamy niemielony
twaróg, ustawiamy obroty na średnie i pozwalamy maszynie pracować. Po chwili dolewamy 200 g
śmietanki i dalej ucieramy, do momentu, w którym
ser będzie w miarę gładki.- Z jednej
pomarańczy wyciskamy sok, lekko go podgrzewamy i mieszamy z
cukrem białym, brązowym i
waniliowym. Pod koniec ucierania dodajemy do
sera.- Pozostałą
śmietankę lekko podgrzewamy i mieszamy z
żelatyną. Dodajemy do masy serowej.- Masę wylewamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki.- Drugą
pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Na średnio rozgrzaną patelnię układamy plastry
pomarańczy i czekamy, aż
cukier w niej zawarty skarmelizuje.- Karmelizowane plastry
pomarańczy układamy na
masie serowej.- Podajemy po schłodzeniu.Smacznego:)