Wykonanie
Kostka
kawy w
galaretce ze śmietanką? Dlaczego nie.
Kawowy deser prosto z lodówki, brzmi świetnie i smakuje wybornie.

Potrzebny będzie kwadratowa forma o wymiarach ok. 17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek.Masa kawowa4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold5 łyżeczek
brązowego cukru5 łyżeczek
żelatynyMasa śmietanowa1 szklanka
kremówki 30%5 łyżeczek
cukru pudru1 małe opakowanie
cukru waniliowego5 łyżeczek
żelatyny
Przygotować masę
kawową:W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić
żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.W 1 szklane wrzątku rozpuścić
kawę i
cukier brązowy, dodać rozpuszczoną
żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin).Przygotować masę
śmietanowąW 1/2 szklance wrzątku rozpuścić
żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.Do
śmietany dodać
cukier puder i
cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną
żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę
kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.Gotową
galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z
syropem klonowym.