ßßß
SKŁADNIKI na ok. 700 ml:250 ml whisky1 puszka mleka skondensowanego słodzonego0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej0,5 łyżeczki cukru waniliowego0,5 -1 łyżeczki cukru pudru
WYKONANIEMleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej dolewając powoli whisky.Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.Smacznego!