Wykonanie
Przepis wypatrzyłam już jakiś czas temu na foodcooklove.pl, ale zrobiłam go pierwszy raz jak przyszły upały. Idealny na taką pogodę, choć muszę przyznać, że tak nam posmakował, że śmiem powiedzieć, że jest idealny na każdą pogodę i okoliczność.Nie byłam sobą gdybym czegoś nie zmieniła w przepisie oryginalnym. Tym razem dodałam kalorii, bo do
jogurtu do części białej dołożyłam ubitą trzydziestkę. Naprawdę polecam.

Składniki:500g
jogurtu naturalneg150
śmietany 30%250ml
kawy (zrobionej z 3 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej)
cukier puder (do smaku, ok 4-5 pełnych łyżek)2 łyżeczki
cukru5 łyżeczek
żelatynycukier waniliowy (opcjonalnie)Na początku przygotowujemy
kawę: 3 łyżeczki
kawy zalewamy gorącą
wodą, słodzimy 2 łyżeczkami
cukru, mieszkami i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie namaczamy
żelatynę (zalewamy ją ok 5 łyżkami zimnej
wody). Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej
wody(ok. pół szklanki, nie wrzącej) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Powinna być płynna i letnia.Ubijamy
śmietanę, można dodać do niej
cukier waniliowy.
Jogurt miksujemy z
cukrem pudrem (słodzimy wg własnych upodobań), a następnie dzielmy go na dwie równe części: do jednej dodajemy ubitą
śmietanę, do drugiej połowę szklanki
kawy. Kiedy wszystkie składniki mamy w temperaturze pokojowej dodajemy
żelatynę. Do warstwy
śmietanowo- jogurtowej 6 łyżek, do
kawy, która nam została w szklance -3 łyżki, a do masy
jogurtowo-kawowej pozostałą
żelatynę.Przygotowujemy szklanki lub miseczki. Na sam spód wylewamy warstwę białą, wkładamy na chwilę do lodówki aby zastygła. Następnie na nią wylewamy
kawę z
żelatyną i kiedy ta warstwa zastygnie wykładamy ostatnią:
kawowo-
jogurtową. Można ozdobić ziarenkami
kawy.smacznego!Oczywiście deser możemy modyfikować, można pominąć
śmietanę, wówczas do białej masy damy łyżkę
żelatyny mniej, ale można też ostatnią warstwę zrobić w wersji:
jogurtowo-
śmietanowo-kawowej. Zamiast
cukru pudru można użyć
miodu lub
syropu klonowego, jednak sama tych wersji nie testowałam.