ßßß
Składniki:500g jogurtu naturalneg150 śmietany 30%250ml kawy (zrobionej z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)cukier puder (do smaku, ok 4-5 pełnych łyżek)2 łyżeczki cukru5 łyżeczek żelatynycukier waniliowy (opcjonalnie)Na początku przygotowujemy kawę: 3 łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą, słodzimy 2 łyżeczkami cukru, mieszkami i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie namaczamy żelatynę (zalewamy ją ok 5 łyżkami zimnej wody). Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej wody(ok. pół szklanki, nie wrzącej) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Powinna być płynna i letnia.Ubijamy śmietanę, można dodać do niej cukier waniliowy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem (słodzimy wg własnych upodobań), a następnie dzielmy go na dwie równe części: do jednej dodajemy ubitą śmietanę, do drugiej połowę szklanki kawy. Kiedy wszystkie składniki mamy w temperaturze pokojowej dodajemy żelatynę. Do warstwy śmietanowo- jogurtowej 6 łyżek, do kawy, która nam została w szklance -3 łyżki, a do masy jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.Przygotowujemy szklanki lub miseczki. Na sam spód wylewamy warstwę białą, wkładamy na chwilę do lodówki aby zastygła. Następnie na nią wylewamy kawę z żelatyną i kiedy ta warstwa zastygnie wykładamy ostatnią: kawowo-jogurtową. Można ozdobić ziarenkami kawy.smacznego!Oczywiście deser możemy modyfikować, można pominąć śmietanę, wówczas do białej masy damy łyżkę żelatyny mniej, ale można też ostatnią warstwę zrobić w wersji: jogurtowo-śmietanowo-kawowej. Zamiast cukru pudru można użyć miodu lub syropu klonowego, jednak sama tych wersji nie testowałam.