Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo prosta, lekka wersja pysznego deseru z
truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:)

Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia)Składniki:330ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruOk. 14
truskawekŁyżka
brązowego cukruŁyżeczka
żelatynyKilka kropli
soku z limonkiTruskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki
wody,
brązowy cukier i
sok z limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby
żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietankę kremówkę wraz z
cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus
truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze
śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego.
