Wykonanie
Delikatne pierogi
razowe z
białym serem, wiejskimi
jajkami,
suszoną żurawiną oraz
morelą. Doprawione
cukrem z lawendą i
siemieniem lnianym.2 szklanki
mąki pszennej razowej 18501/2 szkl
mąki pszennej 5001 szkl bardzo ciepłej
wodyszczypta
soli1/2 kg
sera białego chudego3 wiejskie
jajkagarść
suszonej żurawinygarść
suszonych moreli4 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
cukru z lawendą1 łyżeczka
skórki z cytryny(wystarczy kwiaty lawendy włożyć do słoiczka z
cukrem na 2-3 dni)(w razie konieczności można go zastąpić
cukrem z
wanilią)-
Mąki przesiewamy i dokładnie mieszamy z
solą. Stopniowo do mąk dolewamy
wodę - musi być bardzo ciepła. Jednocześnie wyrabiamy ciasto ręką. W momencie, kiedy ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od miski i rąk, przestajemy dolewać
wodę. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na gładką, jednolitą masę, a następnie wkładamy je pod nagrzaną miskę na około pół godziny.- W osobnym naczyniu mieszamy
biały ser, posiekane
bakalie,
siemię lniane,
cukier oraz
żółtka jaj.- Odstane ciasto rozwałkowujemy dość cienko i szklanką wykrawamy pierogi. Łyżeczką nakładamy farsz i zlepiamy ze sobą brzegi pierogów. Jeżeli nie chciałyby się lepić można je delikatnie posmarować
wodą lub
białkiem.- Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Można podawać je z
jogurtem naturalnym , greckim lub
śmietaną. Ja polecam posypać je świeżo startą
skórką z cytryny.Smacznego:)