ßßß


Przepis (8 bułeczek):1/2szkl otrąb pszennych2 łyżki oleju lnianego1szkl wody (letniej)szczypta soli3/4szkl mąki pszennej 5001 i 1/2szkl mąki pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4szkl siemienia lnianego + odrobina wrzątkujajko + otręby pszenne (do smarowania i posypania)Pierkarnik nagrzać do 170 stopni (opcja grzania: termoobieg). Siemię lnane zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła ziarenka). Do miski wsypać otręby pszenne, dodać olej lniany, zalać letnią wodą. Dodać namoczone siemię lniane. Wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto (powinno być zbite, ale przy tym lekko klejące się). Z masy formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Wysmarować nim bułki, a następnie posypać otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu. Podawać z ulubionymi dodatkami.