Wykonanie
Szarlotka dobra jest o każdej
porze roku, każdego dnia, o każdej godzinie. Nic nie działa tak uspokajająco jak rozchodzący się po domu zapach pieczonych
jabłek i
gruszek. Dziś szarlotka w wersji dla dorosłych - z
whisky.450 g
mąki pszennej typ 1850200 g
masła150 g
cukru1
żółtko1
jajko3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 kg
jabłek1/2 kg
gruszek2 łyżki
cukru waniliowego75 ml
whisky-
jabłka i
gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy i dzielimy na mniejsze części (kostkę ok. 3x3)-
owoce przekładamy na patelnię i zasypujemy
cukrem waniliowym smażymy tak długo, aż puszczony przez
owoce sok wyparuje- pod koniec smażenia podlewamy
owoce whisky i podpalamy je- gdy opary
alkoholowe przestaną się palić, wyłączamy gaz i odstawiamy farsz do wystygnięcia- z
mąki,
masła cukru,
jajka,
żółtka i
jogurtu zagniatamy kruszonkę (tak długo ugniatamy składniki, aż osiągną konsystencję mokrego piasku)- dzielimy kruszonkę na pół, jedną częścią wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia- kruszonkę na spodzie mocno ugniatamy i dociskamy, tak aby była spójna i równomiernie przykryła całe dno tortownicy- wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C- po wyjęciu z piekarnika na spód rozkładamy wystudzone
owoce i zasypujemy pozostałą częścią kruszonki- ponownie wkładamy do piekarnika i pozostawiamy w nim na 20 - 25 minut (kruszonka ma się zrumienić)- szarlotkę można podać na ciepło z
lodami lub na zimno z ciepłym
sosem karmelowymSmacznego:)
