Wykonanie
Pin It

Dawno na blogu nie było ciacha, przez te panujące na zewnątrz upały nie miało się ochoty włączać piekarnika... Teraz temperatury za oknem zdecydowanie spadły, wiec możemy się wziąć za pieczenie. Dziś zapraszam na pyszne, chrupiące kruche ciasto z pianką i
owocami. Tym razem do ciasta dałam
borówkę amerykańską. Koniecznie upieczcie duża porcję, bo na jednym zjedzonym kawałku się nie skończy !


Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400
mąki pszennej200 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1 łyżka zimnej
wody5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
kardamonuPianka:5
białekszczypta
soli180 g
cukru1 łyżeczka domowej esencji waniliowej2 budynie
śmietankowe bez
cukru120 ml
oleju400 g
borówek amerykańskich




Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a
potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie wkładamy do zamrażarki.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Gdy ciasto będzie zimne możemy zacząć przygotowywać piankę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, następnie dodajemy partiami
cukier ciągle miksując. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
budyń i esencję nadal miksując. Pod koniec cienką strużką wlewamy
olej, nie przerywając miksowania.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy
borówki delikatnie je wciskamy w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut.Gdy całkowicie wystygnie kroimy je na kawałki.