Wykonanie
Pin It
Kiszone
pomidory, to przepis, który przywędrował do nas ze Wschodu,
między innymi z Rosji i Ukrainy. Zainspirowana peanami na ich cześć wypowiedzianymi przez kolegę Artura postanowiłam i ja je przygotować.
Pomidory są nie tylko wspaniałą przekąską, ale także doskonale nadają się do przygotowania zupy lub duszonych
mięs. Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie. W czasie kiedy
kisiłam pomidory było bardzo gorąco, zalewa aż buzowała i wypływała na zewnątrz. Warto o tym pamiętać i postawić słoiki na przykład na tacy.
Czas przygotowania: 30 minut + fermentacjaSkładniki:1 kg dojrzałych podłużnych
pomidorów (polnych lub lima)ok. 4 cm kawałek
chrzanu4 ząbki
czosnku2-3 łodygi
kopruok. 1 litra
wody1,5 łyżki niejodowanej
soliWykonanie:
Pomidory myjemy. Układamy w miarę ciasno w wyparzonym dużym słoju lub mniejszych słoikach.
Czosnek obieramy z łupinek i kroimy ząbki na pół.
Chrzan również obieramy i kroimy na 4 części.
Koper płuczemy.
Czosnek,
chrzan i
koper wkładamy do słoika.
Wodę gotujemy, wsypujemy
sól, mieszamy, aż się rozpuści i gorącą zalewamy
pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą.
Słój zamykamy i odstawiamy na ok. 7 dni w cieple miejsce (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). Gdy fermentacja się zakończy
słój chowamy do piwnicy lub spiżarki.