ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu wstawiłam przepis na zupę pomidorową z kiszonymi pomidorami .
I zaraz wiele osób pytało mnie o przepis na same pomidory bo to dość nietypowy u nas sposób konserwowania tych owoców/warzyw. Tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach albo wielgachnych słojach a ja zrobiłam je w zwykłych słoikach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie ?
składniki:
2 kg małych, twardych pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
10 ząbków czosnku
3 - 5 cm kawałek korzenia chrzanu
3 - 4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
1 - 1,5 litra przefiltrowanej wody
2 - 3 łyżki soli niejodowanej
sposób przygotowania: Pomidory umyłam, osuszyłam. Czosnek i chrzan obrałam, chrzan zestrugałam w wiórki, koper opłukałam. Do wyparzonych słoików na dno nałożyłam po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyłam pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowałam, dodałam sól i gorącą zalałam pomidory. Zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - dokładnie tak samo jak przy kiszeniu ogórków. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki wynieść np. do piwnicy.
Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Na początku, zaraz po ukiszeniu, pomidory kiszone są dość jędrne - później robią się miękkie i nie dają się kroić, ale można je przetrzeć i dodawać do zup albo sosów... doskonale smakują także dodane do chłodników czy koktajli warzywnych.
Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kiszone-pomidory.html