Wykonanie
Kilka dni temu wstawiłam przepis na zupę
pomidorową z
kiszonymi pomidorami .I zaraz wiele osób pytało mnie o przepis na same
pomidory bo to dość nietypowy u nas sposób konserwowania tych owoców/warzyw. Tak od dawna kisi się
pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach albo wielgachnych słojach a ja zrobiłam je w zwykłych słoikach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie ?
składniki:2 kg małych, twardych
pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek10 ząbków
czosnku3 - 5 cm kawałek korzenia
chrzanu3 - 4 łydygi
kopru, z listkami i baldachami1 - 1,5 litra przefiltrowanej
wody2 - 3 łyżki
soli niejodowanejsposób przygotowania:
Pomidory umyłam, osuszyłam.
Czosnek i
chrzan obrałam,
chrzan zestrugałam w wiórki,
koper opłukałam. Do wyparzonych słoików na dno nałożyłam po 2 ząbki
czosnku, po troszku
kopru i
chrzanu, włożyłam
pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw.
Wodę zagotowałam, dodałam
sól i gorącą zalałam
pomidory. Zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - dokładnie tak samo jak przy kiszeniu
ogórków. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już
pomidory jeść albo słoiki wynieść np. do piwnicy.Takie
pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do
mięs i
wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z
kiszonych ogórków. Na początku, zaraz po ukiszeniu,
pomidory kiszone są dość jędrne - później robią się miękkie i nie dają się kroić, ale można je przetrzeć i dodawać do zup albo
sosów... doskonale smakują także dodane do chłodników czy koktajli warzywnych.Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.