Wykonanie
Uwielbiam okres późnego lata bo to czas robienia
przetworów na zimę .. Jest wiele warzyw,
owoców i
ziół wszystko czego potrzeba, żeby w domu rozgościły się smaki i aromaty , by zapachniało zdrową domową kuchnią, pełną smaku… Dzisiaj przerabiam nadmiar
pomidorów z tunelu , a kiszonki to szybki sposób na zdrową przystawkę lub bazę na zupy .
Składniki z;1 kg
pomidorów1,5l
wody1,5 dużej łyżki
solikawałek korzenia
chrzanukilka ząbków
czosnkubaldachy
kopru z nasionami
Pomidory układamy w wyparzonych słojach , na przemian z
koprem ,
czosnkiem i
chrzanem . W wodzie rozpuszczamy
sól ( ja używam
wody z kranu-nie gotuję jej ) i tak powstałą solanką zalewamy słoje z
pomidorami . Przykrywamy pokrywkami ,ale nie dokręcamy do końca , po paru dniach jak ustanie okres burzliwej fermentacji i słoiki przestaną „kipieć ” dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce . Można je przechowywać tak samo długo jak
kiszone ogórki -im dłużej postoją tym bardziej są kwaśne i miękkie . Próbujemy po upływie minimum 9 dni od zrobienia , gdyż wcześniej nie będą smaczne . Bardzo dobra jest zupa na bazie kiszonych
pomidorów , ale o tym później…