ßßß
Za oknem piękne upalne lato, więc w moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko:Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańskąBazyliową panna cotta z poziomkamiLemoniadę bazyliową IILemoniadę bazyliowąSyrop bazyliowyDziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych pomidorów.Inspiracja klik.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:700 g ziemniaków40 g świeżej bazylii1 opakowanie serka śmietankowego1 cebula1000 ml bulionu1 duży pomidorsól morskaświeżo zmielony pieprz1 łyżka masłaoliwa z oliwek EV
Wykonanie:Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Listki bazylii odrywamy od łodyżek, parę odkładamy do dekoracji. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy masło i gdy się rozpuści i smażymy na nim przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki bazylii. Zupę przyprawimy i blendujemy.Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Zupę wylewamy na talerz, dodajemy pomidorki, polewamy odrobina oliwy, posypujemy listkami bazylii.