Wykonanie
Pin It

Za oknem piękne upalne lato, więc w moim ogródku
bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko:
Bazyliowy sernik na zimno z
borówką amerykańskąBazyliową panna cotta z
poziomkamiLemoniadę
bazyliową IILemoniadę
bazyliowąSyrop bazyliowyDziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych
pomidorów.Inspiracja klik.


Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:700 g
ziemniaków40 g świeżej
bazylii1 opakowanie
serka śmietankowego1
cebula1000 ml
bulionu1 duży
pomidorsól morskaświeżo zmielony
pieprz1 łyżka
masłaoliwa z oliwek EV


Wykonanie:
Cebulę i
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Listki
bazylii odrywamy od łodyżek, parę odkładamy do dekoracji. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy
masło i gdy się rozpuści i smażymy na nim przez chwilę
cebulę, a następnie dodajemy
ziemniaki. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy
bulion i gotujemy, aż
ziemniaki będą miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki
bazylii. Zupę przyprawimy i blendujemy.
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Zupę wylewamy na talerz, dodajemy
pomidorki, polewamy odrobina
oliwy, posypujemy listkami
bazylii.