Wykonanie
Pin It
Truskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto
jogurtowe z
truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością
owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie.
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:2
jajka3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 szklanka
jogurtu30 g
oleju2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 300 g
truskawekmąka ziemniaczanaWykonanie:Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.
Jajka ubijamy na puszystą masę z
cukrem. Następnie dodajemy esencję,
jogurt,
olej i przesianą
mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą
truskawkę zanurzamy do połowy w
mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu).Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je
cukrem pudrem.