ßßß
Truskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie.

Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:2 jajka3/4 szklanki cukru1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 szklanka jogurtu30 g oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 300 g truskawekmąka ziemniaczana
Wykonanie:Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu).Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.