Wykonanie
Pin It

Sezon grillowy rozpoczęty ? Oczywiście, w końcu pogoda za oknem zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu i oczywiście grillowania w towarzystwie przyjaciół. Obok
mięs i warzyw na naszym
stole grillowym zawsze pojawiają się różne sałatki. Dziś zapraszam na sycącą
sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych
mięs, oto
sałatka z
kaszą pszenną i
ciecierzycą, z dodatkiem
curry.


Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 5 osóbSkładniki:150 g
kaszy pszennej200 g
ciecierzycy z zalewy lub puszki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisok z cytryny1 łyżeczka
curry6 przepiórczych
jajek6 koktajlowych
pomidorków100 g
fetyoliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą Odstawiamy do przestudzenia.
Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z
kaszą i
natką pietruszki oraz 2 łyżkami
oliwy. Solimy i
pieprzymy, dodajemy
sok z cytryn i
curry. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół,
pomidorki również kroimy na pół, natomiast
fetę w kostkęNa dużym talerzu układamy
kaszę z
ciecierzycą, na wierzchu układamy
pomidorki,
jajka i
fetę. Delikatnie solimy i skrapiamy
oliwą.