ßßß
Jak pisałam ostatnio, na nowo odkrywam zapomnianą kaszę jaglaną. We wpisie Jak ugotować kaszę jaglaną wymieniłam jej dobroczynny wpływ na nasz organizm . Później na blogu pojawił się przepis na jaglany budyń z żurawinowym musem, dziś zapraszam na prostą pastę do kanapek przygotowaną właśnie na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy. Samo zdrowie !
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 szklanka ugotowanej ciecierzycy1 ząbek czosnku2-3 łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysól morskapieprznatka pietruszki
Wykonanie:Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki.