Pin ItWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ?Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:Jajka w żółtymsosie chrzanowymCzas przygotowania: 15 minutProporcje dla 6 osóbSkładniki:1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 szklanka ugotowanej ciecierzycy1 ząbek czosnku2-3 łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysól morskapieprznatka pietruszki6 jajek ugotowanych na twardoWykonanie:Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę (wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. J eśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem i dekorujemy natką pietruszki,