ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane z ciecierzycą

Jajka faszerowane z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ?
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:
Jajka w żółtym sosie chrzanowym
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól morska
pieprz
natka pietruszki
6 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę (wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. J eśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem i dekorujemy natką pietruszki,
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/jajka-faszerowane-z-ciecierzyca.html