Wykonanie
Pin It
Uwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów (
bazyliowe pesto,pesto z
rukoli z
bazylią,pesto z
natki pietruszki i orzeszków,
szpinakowe pesto . Dziś do kolekcji dołączy pesto ze
szczypioru czosnkowego z dodatkiem
orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ
szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste
zioło. Idealne do
makaronu, po
pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy
mięs.
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 pęczek
szczypioru2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
oleju kujawskiego
cytryna bazylia1/2 szklanki
orzeszków ziemnych1/2 łyżeczki różowej
soli himalajskiej3 łyżki
startego sera pecorino
Wykonanie:
Szczypior płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Ząbki
czosnku obieramy i kroimy na 3-4 kawałki, również wrzucamy do blendera. Dolewamy
olej, wrzucamy orzeszki i
sól. Wszystko blendujemy (ja osobiście nie blenduję pesto na zbyt gładką masę) i na koniec dodajemy
starty ser, mieszamy i ewentualnie dosmaczamy
solą.