Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu risotto na
winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były
pieczarki i
szynka, nie było niestety
wina ( risotto bardzo lubi białe
wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość
bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy
ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz
ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać
bulion partiami.


Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 3 osóbSkładniki:100 g
szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry150 g
pieczarek2
szalotki1 szklanka
ryżu arboriook. 2,5 szklanek
bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)3 łyżki
serka śmietankowegosólpieprzświeżo starty
parmezanolej do smażenia

Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę również kroimy w kostkę, a
pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzewamy
olej i przesmażamy
szalotki, a następnie
pieczarki. Na koniec wrzucamy
szynkę, wsypujemy
ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby
ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy
bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż
ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy
serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamyRisotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym
parmezanem.