ßßß Cookit - przepis na Kremowe risotto z szynką i pieczarkami

Kremowe risotto z szynką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry
150 g pieczarek
2 szalotki
1 szklanka ryżu arborio
ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
3 łyżki serka śmietankowego
sól
pieprz
świeżo starty parmezan
olej do smażenia
Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy
Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/kremowe-risotto-z-szynka-i-pieczarkami.html