ßßß Cookit - przepis na Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej

Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej

nazwa

Wykonanie

To danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka.
Składniki:
5 udek z kurczaka
25 dag pieczarek
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej potrawy). Mięso rozkładamy na desce i delikatnie przez folię rozbijamy. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Również doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/udka-faszerowane-w-szynce.html