Wykonanie
To danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w
szynce szwarcwaldzkiej można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką
szynki kryje się aromatyczny smak
kurczaka.

Składniki:5
udek z kurczaka25 dag
pieczarek10 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej
sólpieprzUdka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej potrawy).
Mięso rozkładamy na desce i delikatnie przez folię rozbijamy. Posypujemy
pieprzem i
solą.
Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na
oleju. Również doprawiamy
solą i
pieprzem.Na rozłożony płat
mięsa nakładamy
pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w
szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry
szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Smacznego!





