Wykonanie
Pin It

Focaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z
oliwą i
octem balsamicznym będzie pyszną przekąską.Robiłam już focaccię z
oliwkami i z pieczoną
dynią i
rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z
suszonymi pomidorami.
Oliwę z
pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta.


Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cmCzas przygotowania: 9 godzinSkładnikiCiasto:500
mąki pszennej chlebowej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli morskiejok. 320 ml letniej
wody3 łyżki
oliwy z oliwekDodatkowo:10 połówek
suszonych pomidorów w
oliwie2-3 gałązki
rozmarynugruba
sól morskaoliwa z oliwek


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę,
sól, wlewamy rozczyn i
oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy
suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie kciukiem robimy w cieście dziurki, posypujemy grubą
solą morska i
rozmarynem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 20 minut, aż się ładnie przyrumieni.

