Wykonanie
Zapraszam na pachnące,
chrupkie pieczywoSkladniki:450 g
mąki pszennej chlebowej250 ml
wody1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdzy suchych – około 8 g.
oliwa z oliwekdo posypania:
sól,
pieprz,
rozmarynMąkę mieszamy z
wodą solą i
drożdzami. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż powstanie zwarta, elastyczna masa. Nastepnie dzielimy ciasto na pół i te połówki na pół. Rolujemy ciasto rękami na podłużne paluchy i nacinamy ukośne kreski, a dwa inne jak rozrolujemy przecinamy na pół i zaplatamy warkocz. Z przygotowanych proporcji wychodzą 2 paluchy i 2 przeplatańce, ale jeśli chcemy mniejsze porcję to możemy podzielić ciasto na 6 części. Wówczas wyjdą mini i bardziej chrupiące
bagietki.Przygotowane paluchy i przeplatańce układamy na blaszce smarujemy
oliwa z oliwek przykrywamy folią spożywczą i kładziemy w ciepłym miejscu na 30 minut, aż wyrosną.
Ściągamy folię smarujemy
bagietki oliwą z oliwek. Paluchy opruszamy
sola i
pieprzem, a przeplatańce suszonym
rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30-35 minut, aż będą rumiane na wierzchu.Propozycja podanie: przygotowałam lekką
sałatkę z
fetą,
pomidorkami i
papryką. Do tego przepyszne
bagietki, które można maczać w
oliwie z oliwek.
SmacznegoZapraszam na inne przepisy: