ßßß Cookit - przepis na Paluchy i przeplatańce bagietkowe

Paluchy i przeplatańce bagietkowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pachnące, chrupkie pieczywo
Skladniki:
450 g mąki pszennej chlebowej
250 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdzy suchych – około 8 g.
oliwa z oliwek
do posypania: sól, pieprz, rozmaryn
Mąkę mieszamy z wodą solą i drożdzami. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż powstanie zwarta, elastyczna masa. Nastepnie dzielimy ciasto na pół i te połówki na pół. Rolujemy ciasto rękami na podłużne paluchy i nacinamy ukośne kreski, a dwa inne jak rozrolujemy przecinamy na pół i zaplatamy warkocz. Z przygotowanych proporcji wychodzą 2 paluchy i 2 przeplatańce, ale jeśli chcemy mniejsze porcję to możemy podzielić ciasto na 6 części. Wówczas wyjdą mini i bardziej chrupiące bagietki.
Przygotowane paluchy i przeplatańce układamy na blaszce smarujemy oliwa z oliwek przykrywamy folią spożywczą i kładziemy w ciepłym miejscu na 30 minut, aż wyrosną.
Ściągamy folię smarujemy bagietki oliwą z oliwek. Paluchy opruszamy sola i pieprzem, a przeplatańce suszonym rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30-35 minut, aż będą rumiane na wierzchu.
Propozycja podanie: przygotowałam lekką sałatkę z fetą, pomidorkami i papryką. Do tego przepyszne bagietki, które można maczać w oliwie z oliwek.
Smacznego
Zapraszam na inne przepisy:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/pieczywo/paluchy-i-przeplatance-bagietkowe