ßßß
Zapraszam na pachnące, chrupkie pieczywoSkladniki:450 g mąki pszennej chlebowej250 ml wody1,5 łyżeczki soli2 łyżeczki drożdzy suchych – około 8 g.oliwa z oliwekdo posypania: sól, pieprz, rozmarynMąkę mieszamy z wodą solą i drożdzami. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż powstanie zwarta, elastyczna masa. Nastepnie dzielimy ciasto na pół i te połówki na pół. Rolujemy ciasto rękami na podłużne paluchy i nacinamy ukośne kreski, a dwa inne jak rozrolujemy przecinamy na pół i zaplatamy warkocz. Z przygotowanych proporcji wychodzą 2 paluchy i 2 przeplatańce, ale jeśli chcemy mniejsze porcję to możemy podzielić ciasto na 6 części. Wówczas wyjdą mini i bardziej chrupiące bagietki.Przygotowane paluchy i przeplatańce układamy na blaszce smarujemy oliwa z oliwek przykrywamy folią spożywczą i kładziemy w ciepłym miejscu na 30 minut, aż wyrosną.
Ściągamy folię smarujemy bagietki oliwą z oliwek. Paluchy opruszamy sola i pieprzem, a przeplatańce suszonym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30-35 minut, aż będą rumiane na wierzchu.Propozycja podanie: przygotowałam lekką sałatkę z fetą, pomidorkami i papryką. Do tego przepyszne bagietki, które można maczać w oliwie z oliwek.
SmacznegoZapraszam na inne przepisy: