Wykonanie
Pin It

Kiedy byłam dorastającą panną uwielbiałam przygotowywać desery z
galaretki. Było to bezpieczne, bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam
bakalie,
bitą śmietanę,
owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w
sumie rzadko przygotowuję desery z
galaretek, a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie
owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea.



Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 6 godzinSkładniki:1
galaretka z
czarnej porzeczki1
galaretka agrestowa1
galaretka pomarańczowa300 ml skondensowanego
niesłodzonego mleka2 łyżki
cukru pudru500 ml Nestea Grean Teamała kiść
winogron
Wykonanie:
Galaretkę z
czarnej porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast
galaretkę pomarańczową i
agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml).
Galaretki odstawiamy do wystudzenia.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml
mleka, dodajemy 2 łyżki
cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej
galaretki z
czarnej porzeczki.Tortownicę płuczemy zimna
wodą i wlewamy do niej piankę z
mleka z
galaretką. Gdy zastygnie wylewamy na nią pozostałe 125 ml
galaretki z
czarnej porzeczki. Odstawiamy do zastygnięcia.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml
mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej
pomarańczowej galaretki .
Pomarańczowe mleko wylewamy na
galaretkę z
czarnej porzeczki i odstawiamy do zastygnięcia, a
potem wylewamy na nie pozostałą
pomarańczową galaretkę.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml
mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej
galaretki agrestowej . Wylewamy na zastygłą
galaretkę pomarańczową.
Winogrona kroimy na pół i dekorujemy nimi deser. Następnie wylewamy resztę
galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, żeby
galaretka postała co najmniej 4-5 godzin w lodówce.Przed podaniem cienki nożem delikatnie podzielamy deser od
boków tortownicy, a
potem zdejmujemy obręcz.