Wykonanie
Dziś nie będzie przepisu, bo kto nie wie jak zrobić
galaretkę ?Proponuję za to, mam nadzieję, ciekawą formę podania tego deseru.Cała sztuka polega na łączeniu
galaretek, kiedy będą miały odpowiednią konsystencję.Dzięki temu uzyskamy efekt przechodzenia jednego koloru w drugi.
Składniki: na 6 porcji1
galaretka pomarańczowa1
galaretka agrestowa1
galaretka cytrynowa1
banankiwi do ozdoby
Wykonanie:Każdą z
galaretek przygotować według przepisu na opakowaniu.
Pomarańczową galaretkę wstawić do lodówki, aby szybciej stężała. Kiedy będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie całkowicie zastygnięta, przelać do przygotowanych pucharków. Do lodówki wstawić
zółtą galaretkę. Jej konsystencja przed przelaniem do pucharków powinna być rzadsza od pomarańczowej, tak by można było w niej zatopić plasterki
bananów. Ostatnia
galaretka powinna
mieć konsystencję pośrednia
między zółtą, a
pomarańczową i należy ją wlewać, gdy
żółta galaretka jeszcze całkowicie nie stężeje. Trochę zabawy i reggae
galaretki gotowe :)
Porada:
Galaretki będą miały bardziej intensywny smak, jeśli część
wody zastąpimy
sokiem.
Galaretki podawane w pucharkach, lepiej rozpuścić w większej ilości
wody, niż podane jest w przepisie na opakowaniu. Nie stężeją tak bardzo i zwyczajnie będzie łatwiej jeść.