Wykonanie
Chyba najprostsze, ciasto po prostu nie może się nie udać. Potrzebujemy tylko
galaretek dowolnego koloru,
jogurt,
cukier wanilinowy,
żelatynę,
biszkoptów ewentualnie
krakersów lub
herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta.
Będziemy potrzebować
Galaretka truskawkowa,
galaretka cytrynowa,
galaretka o smaku
kiwi,
galaretka pomarańczowa.1 litr
jogurtu naturalnego2
cukry wanilinowe5 łyżeczek
żelatynyZ każdej
galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej
wody i odstawiam do stężenia Gdy
galaretki już stężeją, przygotowuje masę
jogurtową.
Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku,
jogurt mieszam z
cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać
cukier puder)
galaretki kroję w kwadraty do
daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z
żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną
biszkoptami, lub
biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe
galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki.Smacznego