Wykonanie
Pin It

Dziś wracam do prostego pomysłu na domową
wędlinę.
Pisałam już w zeszłym roku o schabie ze słoika . Był bardzo soczysty i aromatyczny. Tym razem postanowiłam go zrobić w pikantnej panierce. Natarłam go
między innymi
pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego
pieprzu możecie po prostu użyć
pieprzu w ziarenkach i utłuc je w moździerzu.Ważne jest, aby do przygotowania tego
schabu użyć słoika, który będzie miał szeroki otwór. W przeciwnym wypadku będzie bardzo trudno wyjąć
mięso. Możemy też
mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i samo wyskoczy ze słoja :-).A przy okazji zapraszam też po inne przepisy na domową
wędlinę:
schab karkowy z pończochy lub
schab pieczony w przyprawach .



Czas przygotowania: wraz z peklowaniem 17-18 godzinSkładniki:1 kg
schabu15 g
soli do peklowania1 łyżeczka
pieprzu młotkowanego1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżka
majeranku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wszystkie
przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce, po czym nacieramy nimi
mięso.
Mięso wkładamy do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem), dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin Po tym czasie słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną
wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy.
Mięso w słoiku parzymy na małym ogniu przez 3 godziny od momentu zagotowania się
wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby
galaretka się ścięła.
