ßßß
Dziś wracam do prostego pomysłu na domową wędlinę. Pisałam już w zeszłym roku o schabie ze słoika . Był bardzo soczysty i aromatyczny. Tym razem postanowiłam go zrobić w pikantnej panierce. Natarłam go między innymi pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego pieprzu możecie po prostu użyć pieprzu w ziarenkach i utłuc je w moździerzu.Ważne jest, aby do przygotowania tego schabu użyć słoika, który będzie miał szeroki otwór. W przeciwnym wypadku będzie bardzo trudno wyjąć mięso. Możemy też mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i samo wyskoczy ze słoja :-).A przy okazji zapraszam też po inne przepisy na domową wędlinę: schab karkowy z pończochy lub schab pieczony w przyprawach .

Czas przygotowania: wraz z peklowaniem 17-18 godzinSkładniki:1 kg schabu15 g soli do peklowania1 łyżeczka pieprzu młotkowanego1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki papryki ostrej1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka majeranku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wykonanie:Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso wkładamy do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem), dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin Po tym czasie słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy.Mięso w słoiku parzymy na małym ogniu przez 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby galaretka się ścięła.