Wykonanie
Pin It

Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych
pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest
kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej
pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie
pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła
pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-).


Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:6 dojrzałych
pomidorów średniej wielkości1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)szczypta
soli1 puszka
tuńczyka w kawałkach w
oleju3 łyżki
serka śmietankowegosok z połowy
cytrynysól morskaświeżo zmielony
pieprz

Wykonanie:
Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok.
Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku
solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy szczyptę
soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż
kasza wchłonie cały
bulion. Gdy
kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia.Do miski wkładamy
tuńczyka z
olejem, dodajemy
kaszę,
serek,
sok z cytryny i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy
pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki.
