Wykonanie

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem
szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie
ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.

Składniki na 4
chlebkiCzas przygotowania: 90 minutSkładniki:Na
chlebki:250 g
mąki pszennej 5501 łyżeczka
suszonych drożdżyok. 3/4 szklanki letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
morskiej soliNadzienie:150 g świeżego młodego
szpinaku100 g
szynki wieprzowej1 opakowanie
serka śmietankowegoświeżo zmielony
pieprzew.
sól morska

Wykonanie:Wszystkie składniki na
chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie
szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm.Na plackach układamy
szpinak, plasterki
szynki i
serek śmietankowy,
pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął.Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.