ßßß Cookit - przepis na Panini z szynką

Panini z szynką

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.
Składniki na 4 chlebki
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
Na chlebki:
250 g mąki pszennej 550
1 łyżeczka suszonych drożdży
ok. 3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki morskiej soli
Nadzienie:
150 g świeżego młodego szpinaku
100 g szynki wieprzowej
1 opakowanie serka śmietankowego
świeżo zmielony pieprz
ew. sól morska
Wykonanie:
Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm.
Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął.
Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/panini-z-szynka.html