Wykonanie
Pin It
Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego wart. Można też jednorazowo przygotować większą porcję ciasta na
chlebki i przechować je w lodówce przez dzień czy dwa. Do
chlebków można włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze
szpinakiem i
wędzonym łososiem.
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutNa
chlebki:250 g
mąki pszennej 5501 łyżeczka
suszonych drożdżyok. 3/4 szklanki letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
morskiej soliNadzienie:150 g świeżego młodego
szpinaku100 g
wędzonego łososia1 opakowanie
serka śmietankowego Almetteświeżo zmielony
pieprzew.
sól morskaWykonanie:Wszystkie składniki na
chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie
szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm.Na plackach układamy
szpinak,
wędzonego łososia i
serek śmietankowy,
pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął.Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.