ßßß Cookit - przepis na Chlebki z patelni II

Chlebki z patelni II

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj kolejna odsłona chlebków z patelni. Tak jak pisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja przygotowana na drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części..
Proporcje na 4 chlebki
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
500 g mąki pszennej 550 lub 650
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1 szklanka wody
2 łyżki serka śmietankowego
3 łyżki oliwy z oliwek EV
Wykonanie:
Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut.
Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.
Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać chlebki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/chlebki-z-patelni-ii.html