ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami

Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Oto kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia.
Składniki:
1 szklanka suchego kuskus
ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
1 pęczek natki pietruszki
olej kujawski z saszetki z bazylią
1 opakowanie małych mozzarelli
pomidorki koktajlowe
sok z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu.
Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/saatka-z-zielonym-kuskus-mozzarella-i.html