Wykonanie
Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z
wędzonym łososiem i
śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym
stole.Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować.Inspiracja Lepszy smak .Składniki:1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku2 łyżki
masła4
jajka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprz200 g
wędzonego łososia200 g
serka śmietankowegoWykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni. Dodajemy
masło, lekko przesmażamy i odstawiamy do przestygnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy lekko posmarowanym
olejem papierem do pieczenia.Do
szpinaku wbijamy
żółtka, dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli.
Białka delikatnie mieszamy z masę
szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje.Gdy placek
szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia.Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy
serek i układamy plastry
łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.Roladę kroimy bardzo
ostrym nożem.