ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe roladki z łososiem

Szpinakowe roladki z łososiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole.
Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować.
Inspiracja Lepszy smak .
Składniki:
1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 łyżki masła
4 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
200 g wędzonego łososia
200 g serka śmietankowego
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło, lekko przesmażamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy lekko posmarowanym olejem papierem do pieczenia.
Do szpinaku wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje.
Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia.
Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Roladę kroimy bardzo ostrym nożem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/szpinakowe-roladki-z-ososiem.html