Wykonanie
Od dziś na blogu częściej będą się pojawiały przepisy w wersji light. Niestety jako pamiątka po zimie zostało nam parę zbędnych kilogramów, więc najwyższa
pora ich się pozbyć. W
sumie można powiedzieć, że przechodzenie na dietę z nastaniem wiosny, to taka nasza rodzinna tradycja :-). Od paru lat jest to dieta South Beach, wypromowana przez Arthura Agatstona. Dieta ta składa się 3 dwutygodniowych faz, a w każdej z nich dozwolone są określone składniki. tak na prawdę 3 faza gości na naszym
stole do początków jesieni, bo bazuje głownie na chudym
mięsie i warzywach. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że nie chodzimy z kalkulatorem w ręku ani, co chyba ważniejsze, głodni. Najadamy się do syta, a produkty dobieramy według indeksu glikemicznego, im niższa jego wartość, tym lepiej.Dziś jeden z przepisów wyżej wymienionej diety, bardzo proste w wykonaniu babeczki jarzynowe bez grama tłuszczu. Można je przygotować z 2 porcji, zamrozić i wyjmować na bieżąco do zjedzenia.
Składniki na 12 sztuk:3 duże
jajka1 mała
czerwona cebula3 średnie
pieczarki1 szklanka pokrojonego
brokułasólpieprzszczypta
ostrej paprykiWykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
pieczarki w kostkę. Warzywa wkładamy do szklanej miseczki, podlewamy 1 łyżką
wody i wkładamy pod przykryciem do mikrofali na 3 minuty. Różyczki
brokuła oddzielamy od łodyżek, łodyżki kroimy w cienkie plasterki, a różyczki dzielimy na mniejsze części.
Brokuła dokładamy do warzyw w mikrofali i gotujemy jeszcze przez minutę, po czym odcedzamy je na sitku.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy
olejem.Do miski wbijamy
jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw, przyprawiamy i mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut. Ja po około 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.Gdy babeczki ostygną przekładamy je do pojemnika lub zamrażamy.