Wykonanie
Jakie to pyszne było... mmm! I ziemniaczki lekko pikantne :) Muszę przyznać, że to był wyjątkowo udany obiad ;)
Ziemniaki znalazłam u Doroty, a pomysł na drugie u Poczuj Smaki .

Potrzebujemy (2 porcje):
ziemniaki:- 4 -5 średnich
ziemniaków,- 1 łyżka
słodkiej papryki,- 0,5 łyżeczki
pieprzu cayenne,- 1 łyżka
ziół prowansalskich,-
sól,- 3 łyżki
oliwy z oliwek,
mięso:- 1
filet z indyka,- 1/3
papryki czerwonej,- 1/3
papryki zielonej/żółtej,- 1 mała
cebula czerwona,- 1
jajko,- 4 łyżki
amarantusa ekspandowanego,-
sól,-
pieprz,- 0,5 łyżeczki
papryki słodkiej,- szczypta
pieprzu cayenne,- plasterki
żółtego sera.
Ziemniaki umyć szczoteczką, osuszyć, przekroić na pół i każdą połowę na 3 łódeczki. Umieścić w zamykanej misce, dodać wszystkie
przyprawy i
oliwę. Zamknąć i potrząsać do momentu obtoczenia
ziemniaków w przyprawach. Odstawić.
Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić. Pokroić w kostkę.
Papryki pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce. Dodać
jajko,
przyprawy,
amarantusa i wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po jednej stronie ułożyć
ziemniaki, a po drugiej
mięso formować w kształt mniejszych kotlecików. Piec w 180st. ok. 30min. Po tym czasie na
mięso (bądź tylko na część) nałożyć po 2 plasterki
sera żółtego i zapiekać jeszcze ok. 10min.