ßßß Cookit - przepis na Wakacyjny Bigos

Wakacyjny Bigos

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
1 główka małej kapusty
300 g kapusty kiszonej
500 g mięsa wołowego do gulaszu
80 g grzybów suszonych
2 cebule białe
300 g suszonych śliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do bigosu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
szczypta soli
1 szklanka wywaru z grzybów
PRZYGOTOWANIE
Grzyby przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin. Najlepiej zrób to wieczorem by rano móc zacząć pracę nad bigosem.
Kapustę umyj i oderwij zepsute liście. Nożem wytnij głąb. Bardzo drobno posiekaj kapustę tzn. zrób z niej takie niteczki. Cebulę posiekaj. Możesz wszystko wrzucić do misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.
UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut.
Jak układałam warstwy ?
1. kapusta kiszona
2. zwykła surowa kapusta
3. mięso
4. śliwki
5. odsączone grzyby
6. przyprawy
7. cebula
8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem z grzybów.
Ustawiamy program STEW i czas 2 godziny i 45 minut.
Tak jak wcześniej wspomniałam. Kapustę dodawałam co jakiś czas. Otwierałam pokrywę, przemieszałam i dokładałam.
To tyle :)
Kto jest posiadaczem multicookera ten niech zabiera się do zrobienia takiego bigosiku.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/08/wakacyjny-bigos.html