Wykonanie
Aby przygotować duszoną
kaczkę z
kapustą szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:

pół
kaczki,
sól,
majeranek,
czosnek, łyżka tłuszczu, łyżka
mąki, 60 dkg
kwaszonej kapusty,
cebula, 2-3
suszone grzybySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Mięso kaczki (bez udek) oddzielić od kości, pokroić na 2-4 części. Natrzeć
przyprawami, oprószyć
mąką i zrumienić na tłuszczu. Wyjąć
mięso z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć
cebulę.
Kwaszoną kapustę wymieszać z
cebulą, układać na niej
mięso kaczki, dodać rozdrobnione
grzyby, podlać niewielką ilością
wody i razem dusić. Pod koniec duszenia oprószyć
kapustę mąką i przesmażyć.