ßßß Cookit - przepis na Stripsy w wędzonej papryce

Stripsy w wędzonej papryce

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
4 piersi z kurczaka
2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka przyprawy do indyka
5 łyżek płatków ryżowych
8 żółtek
1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy. Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać mięso. Dokładnie obtoczyć. Odstawić na całą noc do lodówki.
Do misy multicookera dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Rozsmarować pędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął tłuszczyk. Na sam koniec posypałam stripsy lubczykiem.
Mięsożerca
Jak widać nie zdążyłam do końca usmażyć wszystkich stripsów bo Gabryś od razu zaczął mi je podjadać. najbardziej posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia.
Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Słodka wędzona papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, co powoduje, że działa oczyszczająco.
UWAGA !!!
Papryka dość często wywołuje uczulenia. Wprawdzie sprawcą alergii może być niemal każda substancja, jednak im bardziej "obcy" nam produkt (a z punktu widzenia organizmu papryka jest w polskiej kuchni "młoda"), tym większe prawdopodobieństwo problemów. Warto pamiętać, że czasem pierwszym objawem alergii pokarmowej u dziecka jest niechęć do produktu, stwierdzenie: "to mi nie smakuje". Wówczas warto zachować ostrożność, a już na pewno nie zmuszać do jedzenia. Niemal dla wszystkiego można znaleźć akceptowalne zastępstwo. Wybór warzyw jest przecież duży.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/04/stripsy-w-wedzonej-papryce.html