Wykonanie
Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z apetycznych przekąsek. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje. Możemy samodzielnie przygotować
chipsy w piekarniku.

Domowe chrupiące
chipsy1
marchewka1
jabłko1
pietruszka1/4
selera3 łyżki
oliwy i ulubione
przyprawyPrzygotowanieWarzywa i owce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.W misce takiej którą można zamknąć dajemy tą
oliwę i
przyprawy,
potem nasze surowe
chipsy. Zamykamy i potrząsamy tak aby
oliwa i
przyprawy znalazły się na każdym
chipsie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- termoobieg.Na blaszce rozkładamy papier, a na nim z osobna każdy plasterek
chipsów. Pieczemy 8-10 minut


„Cisi zabójcy” – szkodliwe substancje w chipsach kupnych !!!Akrylamid - W 2011 roku "American Journal of Clinical Nutrition" opublikował artykuł prof.
Marka Naruszewicza, w którym uczony przestrzega, że "regularne spożywanie produktów o dużej zawartości akrylamidu prawdopodobnie wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do pogłębienia miażdżycy". A miażdżyca to jeden z głównych powodów zawałów
serca i kłopotów z erekcją.
Cukier – konkretnie sacharoza. To właśnie ten typ substancji słodzącej kryje się w niektórych chipsach. Spożywany w nadmiernych ilościach bezpośrednio prowadzi do nadwagi i otyłości. Dodatkowo powoduje próchnicę zębów.Glutaminian
sodu - Według FDA (amerykański urząd do spraw kontroli żywności i
leków), glutaminian
sodu jest nieszkodliwy, ale są znane badania, sugerujące, że może uczulać i zwiększać ryzyko otyłości.Kalorie – mała 90-gramowa paczuszka to ok. 500 kcal. Rachunek jest prosty: dwie paczki
chipsów tygodniowo = 48 000 kcal więcej w ciągu roku i dodatkowe 7 kg na wadze.
Olej - Tłuszcz z
oleju stanowi około 35% zawartości paczki
chipsów. Większość
chipsów (bo są też tzw.
chipsy pieczone) powstaje przez smażenie w
oleju. To dlatego zawsze musisz w cokolwiek wytrzeć ręce.

10 złotych zasad zdrowego odżywiania:1. Należy spożywać różnorodne pokarmy2. Posiłki należy opierać o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany3. Należy spożywać więcej
owoców i warzyw4. Utrzymuj prawidłową wagę ciała5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia6. Spożywaj posiłki regularnie7. Pij dużą ilość płynów8. Uprawiajmy
sport9. Zacznij teraz, i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia10. Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.









Także ten....Udowodniono, że
chipsy zapychają żołądek, powodują zaparcia, nie dostarczają składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju, sprzyjają tyciu, miażdżycy i chorobie wieńcowej
serca.
Drodzy rodzice, decyzja należy do was co będziecie podawać własnym dzieciom. Dobrze jest zaszczepić w dziecku zdrowe nawyki. Im szybciej pozna smak dobrego, zdrowego nieprzetworzonego jedzenia tym lepiej dla Was i dla niego.


Zobaczcie także:http://player.pl/programy-online/wiem-co-jem-i-wiem-co-kupuje-odcinki,991/odcinek-7,chipsy-i-ciucholand,S01E07,15712.htmlNa podstawie:http://fitnesi.pl/artykul/co-to-sa-tluszcze-utwardzone-i-dlaczego-powinienes-ich-unikachttp://gotujmy.pl/co-kryje-sie-w-chipsach,artykuly-porady-artykul,10637.htmlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Acrylamidehttp://www.menshealth.pl/dieta/Chipsy-jak-bardzo-szkodza-zdrowiu,4919,1http://www.stylzdrowia.pl/zdrowie/257-chipsy-%E2%80%93-co-si%C4%99-za-tym-kryjehttp://potreningu.pl/kalkulatory/spalanie