Wykonanie

SKŁADNIKI NA DOMOWY
BUDYŃ:2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru białego3 łyżki
mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
masłaPRZYGOTOWANIE:W rondelku na średnim ogniu gotujemy
mleko, do momentu aż
mleko na brzegach rondelka wytworzy tworzą bulgocące pęcherzyki. W misce wymieszać
cukier,
mąkę kukurydzianą i
sól. Przesypać do gorącego
mleka, delikatnie mieszać trzepaczką aż do rozpuszczenia się składników. Nadal gotować i mieszać aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem
wanilii i
masłem.

1 szklanka miękkiego
masła3 łyżki
śmietany1 szklanka
brązowego cukru2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli1 1/2 łyżeczki mielonego
chilli3 łyżki ciemnego
kakao E.Wedel1 łyżka
siemienia lnianego3 szklanki
płatków owsianychPRZYGOTOWANIE:W średniej misce wymieszać razem
masło,
śmietanę, i
brązowy cukier. Rozbełtać
jajka, a następnie wymieszać z
wanilią i
chilli. Połącz ze sobą
mąkę,
sodę,
sól; dodaj następnie do kremowej konsystencji ciasta. Wymieszać ciasto z
płatkami,
kakaem i siemieniem. Zakryć miskę z
ciastem i odłożyć do lodówki na godzinę.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem. Uformuj ciasto na kulki wielkości
orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde
ciasteczko.Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia
ciasteczka na blasze do całkowitego wystygnięcia.

