ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń i ciasteczka owsiane z chilli

Domowy budyń i ciasteczka owsiane z chilli

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru białego
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku na średnim ogniu gotujemy mleko, do momentu aż mleko na brzegach rondelka wytworzy tworzą bulgocące pęcherzyki. W misce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Przesypać do gorącego mleka, delikatnie mieszać trzepaczką aż do rozpuszczenia się składników. Nadal gotować i mieszać aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem wanilii i masłem.
1 szklanka miękkiego masła
3 łyżki śmietany
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki mielonego chilli
3 łyżki ciemnego kakao E.Wedel
1 łyżka siemienia lnianego
3 szklanki płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE:
W średniej misce wymieszać razem masło, śmietanę, i brązowy cukier. Rozbełtać jajka, a następnie wymieszać z wanilią i chilli. Połącz ze sobą mąkę, sodę, sól; dodaj następnie do kremowej konsystencji ciasta. Wymieszać ciasto z płatkami, kakaem i siemieniem. Zakryć miskę z ciastem i odłożyć do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem. Uformuj ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko.
Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia ciasteczka na blasze do całkowitego wystygnięcia.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/11/domowy-budyn-i-ciasteczka-owsiane-z.html