Wykonanie
GOFRY
Cukier, słodkości i różne śliczności oto składniki do stworzenia idealnych dzieeeeeeeeee…..eee hola hola to nie ta bajka….. ale tekst w sam raz więc…. To składniki do stworzenia idealnych gofrów dla małego łasucha.Gofry kocha każdy. Ich odmian jest bardzo wiele, że sama nie umiem tego wszystkiego zliczyć. Robi się ja na wszelkiego rodzaju rozmaite sposoby. Jestem przekonana, że zaspokoją podniebienie najbardziej wybrednej osoby.Na całym świecie znane są przede wszystkim gofry na słodko, jednakże gdy się wgłębimy to znajdziemy sporo sposobów przyrządzenia ich na słono wraz z mięskiem.Moje dziecko zdecydowanie woli wersję tę oklepaną.Natomiast dobór składników to już inwencja twórcza każdego z osobna :DNa co komu jest nudna niedziela?Miałam dziś nic nie gotować, miałam zamiar uprawiać błogie lenistwo. Aż tu nagle jak to zwykle bywa pomysł sam strzelił mi do głowy "GOFRY". Zaraz, zaraz moja koleżanko..... a składniki masz? A no nie mam.Naucz się czytać kobieto....!!!!Lecę po te
drożdże...jestem już gotowa....czytam dalej.....Nosz %$#%# !!!! a gdzie
masło, gdzie
proszek do pieczenia, nie wspomnę już o cukrze
waniliowym.Dobra lecę raz jeszcze.Znowu nie doczytałam...
ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast, już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!!Pytam dziecka...pomożesz?-TakNo dobra, do roboty. Mycia więcej niż tych gofrów :) pełna zmywarka plus dwa ręczne :DWyszło PRZEPYSZNE- tak twierdzi Gabenio !!!

Składniki, 4 porcje:1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru wanilinowegoszczypta
soli1/4
masła czyli jakieś 50 g2
jajka250
mleka w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać kolejno
cukier,
cukier waniliowy,
sól i wymieszać. Dodać roztopione
masło (można w mikrofali, lub małym garnuszku),
żółtka oraz połowę
mleka. Zmiksować na gładką masę stopniowo wlewając resztę
mleka. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić
białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest znów mocno nagrzana i gotowaDodatki do gofrów:
Cukier pudernutella
malinyjagodyborówkiporzeczkijeżyny







A efekt pracy wyszedł taki:

