Wykonanie
To juz ostatni dzwonek, aby wykorzystać pyszne
maliny i
borówkę. Dzisiaj z dodatkiem bardzo prostych i szybkim, ale pysznych francuskich naleśników.230 g
mąki pszennej4 duże
jajka600 ml
mleka2 łyżki stołowe
cukrusól60 g roztopionego
masłaszklanka
borówekszklanka
malinDo dużej miski przesiać
mąkę, dodać
jajka, 1 szklankę
mleka,
cukier i dużą szczyptę
soli. Miksować mikserem lub energicznie mieszać rózgą, dodając roztopione i ostudzone
masło, a następnie wlewając stopniowo
mleko. Miksować lub mieszać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek Miskę z
ciastem przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny lub wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny. Ciasto ocieplić w temperaturze pokojowej (około 15-30 minut). Przed smażeniem wymieszać ciasto Patelnię o średnicy około 18-20 cm rozgrzać na dużym ogniu. Następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym zanurzonym w
oleju. Zmniejszyć ogień do średniego, wylać około 4 łyżek stołowych ciasta na środek patelni i od razu rozprowadzić je po całej powierzchni patelni przechylając ją we wszystkie strony. Smażyć przez około 1 minutę, aż spód będzie zrumieniony i będzie łatwo odchodził od dna patelni (można podważyć widelcem) Za pomocą
łopatki przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć do zrumienienia przez około minutę. Gdyby naleśnik za szybko się rumienił (przypalał) należy zmniejszyć ogień. Jeśli zbyt długo trzeba będzie czekać na zrumienienie się naleśnika, można zwiększyć ogień Zdjąć naleśnik z patelni i odłożyć na talerz. Smażyć kolejne naleśniki, patelnię można smarować naoliwionym ręcznikiem papierowym co 3 - 4 naleśnik Gotowe naleśniki przełożyć
owocami i smażyć jeszcze chwile, aż
owoce w środku zmiekną Podawać z
jogurtem i
cukrem pudrem