ßßß Cookit - przepis na Framcuskie naleśniki z borówką i malinami

Framcuskie naleśniki z borówką i malinami

nazwa

Wykonanie

To juz ostatni dzwonek, aby wykorzystać pyszne maliny i borówkę. Dzisiaj z dodatkiem bardzo prostych i szybkim, ale pysznych francuskich naleśników.
230 g mąki pszennej
4 duże jajka
600 ml mleka
2 łyżki stołowe cukru
sól
60 g roztopionego masła
szklanka borówek
szklanka malin
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, 1 szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli. Miksować mikserem lub energicznie mieszać rózgą, dodając roztopione i ostudzone masło, a następnie wlewając stopniowo mleko. Miksować lub mieszać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny lub wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny. Ciasto ocieplić w temperaturze pokojowej (około 15-30 minut). Przed smażeniem wymieszać ciasto Patelnię o średnicy około 18-20 cm rozgrzać na dużym ogniu. Następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym zanurzonym w oleju. Zmniejszyć ogień do średniego, wylać około 4 łyżek stołowych ciasta na środek patelni i od razu rozprowadzić je po całej powierzchni patelni przechylając ją we wszystkie strony. Smażyć przez około 1 minutę, aż spód będzie zrumieniony i będzie łatwo odchodził od dna patelni (można podważyć widelcem) Za pomocą łopatki przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć do zrumienienia przez około minutę. Gdyby naleśnik za szybko się rumienił (przypalał) należy zmniejszyć ogień. Jeśli zbyt długo trzeba będzie czekać na zrumienienie się naleśnika, można zwiększyć ogień Zdjąć naleśnik z patelni i odłożyć na talerz. Smażyć kolejne naleśniki, patelnię można smarować naoliwionym ręcznikiem papierowym co 3 - 4 naleśnik Gotowe naleśniki przełożyć owocami i smażyć jeszcze chwile, aż owoce w środku zmiekną Podawać z jogurtem i cukrem pudrem
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/framcuskie-nalesniki-z-borowka-i.html