Wykonanie
Zapraszam na pyszne kruche ciasto z
jabłkami i
malinami z
kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach.
Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej wrocławskiej2/3 szklanki
cukru200 g
masła4
żółtka2 łyżkikwaśnej gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek6 łyżek
cukru1/2 łyzeczki
cynamonuDodatkowo:200 g
malin ( mogą być mrożone,choć ja robiłam je, kiedy były świeże z działki)
Sposób przygotowania:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do miski.
Masło ( powinno być miękkie) utrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodać
śmietanę i połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść i uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać
jabka, pokroić w ósemki, posypać
cynamonem i
cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć
jabłka, a na nich
maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym
ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut.
Śmietanę, wiórki i
cukier połączć w całość i posmarować tak przygotowaną papka wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.
Udekorować
malinami, listkami
mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego.