ßßß Cookit - przepis na Frytki z dyni

Frytki z dyni

nazwa

Wykonanie

Jesień na dobre zagościła w kalendarzu, ale nie we Wrocku, dzisiaj mamy piękny upalny dzień. Mimo to zapraszam na typowo jesienne danie...frytki z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W poprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam.
Składniki:
500 g obranej dyni hokaido
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki curry w proszku
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
sól i papryka ostra w proszku do smaku
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w prostokątne słupki...u mnie ok 2*8 cm. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę, tą mieszanką natrzeć dyniowe słupki i wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/10/frytki-z-dyni.html