Wykonanie
Surówka z
młodej kapusty gości teraz często na moim
stole. Jest akurat teraz sezon na to warzywo, a wiadomo, że z
młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna.

Składniki:1
młoda kapusta 1,2 kg1 duża
marchewka1/2 pęczka
szczypiorkukilka gałązek
koperkuSos:2 łyżki
majonezu2 ł yżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
octu winnego2-3 łyżeczki
cukru pudrusól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy,
marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek i
koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut w celu przemacerowania się smaków.

Można podawać , smacznego :)