Wykonanie
Dziś propozycja na wytrawną tartę ze
śliwkami i
krówkami.Smak kwaskowatych
śliwek w połączeniu ze
słodyczą krówek i lekką
bezą . Po prostu niebo w buzi!Takie połączenie, które chyba nigdy mi się nie znudzi.Polecam serdecznie zrobić bo ta
tarta jest tego warta.Oto przepis na to kulinarne cudo.

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Ciasto:150 g
mąki65 g
cukru1
żółtka75 g
masła roślinnegostarta skórka z jednej
cytrynyFarsz:610
śliwek165
krówek3
białka40 g
cukru pudruPrzygotowanie:Do miski malaksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy
cukier.

Mieszamy i dodajemy
skórkę z cytryny do smaku ciasta. Następnie wlewamy
żółtko i szybko mieszamy wszystko.

Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.

Wykładamy formę na tart ę papierem do pieczenia.Ciasto delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy).Moje kruche ciasto jest bardzo kruche(i przez to jest pyszne!) przez to na wierzch kładę papier do pieczenia, w ten sposób nic nie przykleja się do wałka.Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.Przykrywamy pergaminem i obciążamy
fasolkami ceramicznymi albo
suchą fasolą.

Następnie pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi
fasolkami ceramicznymi.W międzyczasie za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijamy
białka, początkowo mniej intensywnie, aż do momentu gdy zaczną zmieniać. Gdy są ju ż ubite(zawsze sprawdzam odwracając miskę do góry nogami), dodajemy
cukier puder.Gdy
białka są ubite odkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół. Układamy
śliwki rozcięciem do góry.

Na wierzchu rozsypujemy pokrojone na małe kawałki
krówki.

Następnie smarujemy ubitymi
białkami.Wkładamy do pieca na następne 30 minut.Kiedy
tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)