Wykonanie
Często z mężem próbujemy nowe restauracje.Kilka tygodni temu wybrałam się do nowej restauracji którą zaproponowała mi moja znajoma.(Jeśli kiedyś będziecie w tej okolicy Włoch proponuje Wam udać się tutaj www.laita.it .)Menu tej restauracji było pyszne smaczne i na najwyższym poziomie ale najwięcej zaskoczył mnie deser.Oprócz przepysznej panna cotty z
owocami leśnymi zamówiliśmy właśnie tytułowy deser.Zaskoczył mnie tak pozytywnie, że od razu musiałam go zrobić w domu.Postarałam się go otworzyć najwierniej jak potrafiłam, z min domowników widać było, że mi się udało.Wyszło coś rewelacyjnego, że w piórka obrosłam!To też dlatego podałam Wam wcześniej przepisy na dwa różne przepisy, które wchodzą w całokształt tego deseru.W skład deseru wchodzą
owoce,
pudding ryżowy,
lody waniliowe i
wafel z karmelu .W oryginalnym przepisie była mieszanka
owoców, ja użyłam
truskawki bo w tym momencie mam świeże z ogródka.Cechą pozytywną tego deseru jest to, że możemy sobie przyszykować wszystko wcześniej a później tylko skomponować i podać naszym gościom.Uwieźcie mi, że coś takiego na przyjęciu robi swój efekt.Zapraszam ;-)

Składniki dla 8 osób:
Owoce:500 g
truskawekcukier( tu zależy jakie macie
truskawki czy warto dodać
cukier czy nie)
Pudding ryżowy:200 g
ryżu do risotta najlepiej canaroli700 ml
mleka50 g
cukru1/2 laski waniliowej
Wafel z karmelu:50 g
migdałów20 - 40 g
ryżu preparowanego200 g
cukru2 łyżki
wodyLody Waniliowe - podałam gałkę
lodu waniliowego na osobęduża szklanka lub słoik lub salaterka do podaniaPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki i zasypujemy
cukrem.Szykujemy
pudding ryżowy. Jak się robi odsyłam Was do mojego przepisu .
Pudding ryżowy do tego deseru podajemy na zimno.Możemy go zrobić wcześniej, a nawet jeden dzień wcześniej.Szykujemy
wafle z karmelu, tutaj też odsyłam Was do mojego przepisu .Jeśli robicie deser w ciągu dnia, potrzebna Wam będzie godzina.Kolejność w jakiej możecie zacząć jeśli szykujecie tu ż przed podaniem: najpierw szykujemy
pudding ryżowy, w międzyczasie gdy
pudding się robi, szykujemy
wafel z karmelu oraz szykujemy
truskawki.Kompozycja:Deser podajemy na zimno najlepiej w szerokim słoiku.
Truskawki i
pudding ryżowy dzielimy na 8 porcji.Na dnie słoika układamy najpierw
truskawki, które będą już miały trochę swojego
syropu.Następnie na
truskawki kładziemy zimny
pudding ryżowy i gałkę
lodu waniliowego.W czubek deseru wbijamy nasz
wafel z karmelu.Podajemy natychmiast !Smacznego!P.S. Jeśli zrobicie
dajcie znać czy Wam tak smakowało jak mi ;-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)